GDM Events

Ända sedan GDM startade 1981 har events utgjort en viktig del av verksamheten. Det började med ridsporten och olika företagsjippon. Sedan har det varit en mycket kul resa med bl.a. en av Sveriges största festivaler och under senare tid större konsertarrangemang. Här intill kan du klicka på några av upplevelserna. För det är det det handlar om - upplevelse!

LOGGA ARMellan 1994 och 2000 var GDM hälftenägare i Arosfestivalen som på den tiden var Sveriges 4:e största stadsfestival. Gunnar Dalborg fungerade som festivalgeneral och det samlade intrycket var en festival för alla åldrar och alla kulturer. Inga inträden, stabil ekonomi och mycket få ordningsingripanden. Från flera scener fanns allt från källarband (där några av våra idag kända artister fanns) till full symfoniorkester med bl.a Tchaikowskys 1812 tillsammans med stadshusets klockspel och segelsällskapets kanoner. Här gjorde även Wallmans salonger premiär och succé utanför tryggheten i Stockholm och ingenjörerna på ABB tävlade i båtrace på Svartån med osannolika farkoster. I Konstmuseet var det pianostafett där festivalgeneralen varje år fick spela fyrhändigt med älskade svenska pianister, såväl klassiskt som jazz. Ja, säg vilken svensk artist som inte besökte festivalen under dessa år.

AROSFESTWALLMAN

CAROLUS

CAROLU-2I september 2009 lyckades den förre svenske armégeneralen Åke Sagrén tillsammans med den ideella föreningen Carolus Rex Revivat göra om Karl XII:s långritt 1714 efter kalabaliken i Bender. Ett åttital människor och 27 hästar genomförde ritten under 14 dagar mellan Pitesti i Rumänien och Stralsund i norra Tyskland och tangerade Karl XII:s bravad. Efter stoppet i Stralsund återvände sällskapet till Sverige med postjakten Hjorten, en kopia av 1600-talsskeppet. GDM:s uppdrag var att hitta sponsorer.

STR MSHO

STR MS-2Strömsholm, en av landets vackraste platser, har haft och har en utomordentlig betydelse för utvecklingen av den svenska ridsporten. Bland hästmänniskor ute i Europa har Strömsholm en speciell klang. En starkt bidragande orsak är givetvis också den natur och historia som präglar platsen. Varje år sen tidigt 1900-tal har det avridits Pingsttävlingar i Strömsholm  Under mer än 10 år från mitten av 80-talet ansvarade GDM för all sponsring och utställningsverksamhet under Pingsttävlingarna i Strömsholm. Gunnar Dalborg fungerade även som biträdande tävlingsledare under den tiden. Numera är tävlingarna permanentade till dagarna runt den 6 juni och kallas Nationaldagstävlingarna med både dressyr, hoppning och fälttävlan.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   drottningholm.jpg

Året var 1992 och augusti. Sverige hade fått de Europeiska Mästerskapen för ponny och tävlingarna skulle gå av stapeln i Drottningholms Slottspark med kungafamiljen samlad och med deltagare från 12 länder. Betänk då att Drottningholm året innan, 1991, hade blivit utsett till Sveriges första världsarv, och att man i denna känsliga miljö nu skulle bygga en fälttävlansbana.
GDM fick uppdraget att sköta alla sponsrings- och utställningsaktiviteter under arrangemanget. En av dagarna ägnades åt fälttävlans terrängprov med tjugotalet hinder utplacerade i slottsparken. Björn Kastenman, son till OS-legendaren Petrus, hade ritat banan och hans idé var att en av svårigheterna skulle vara ett Astrid Lindgren-hinder utformat som barnböcker med bl.a. Pippi Långstrump. Jag fick uppdraget att prata med Astrid. Ett samtal som inte bara kom att handla om hästar och rättigheter. Som ett kuriosum kan nämnas att Andrea Brodin, kronprinsessans bästa väninna, ingick i det svenska fälttävlanslaget och faktiskt snuddade på mållinjen till ett lagguld. Det blev silver.

PEGASUS

 GLOBEN GDM var med redan från början som sponsor- och utställaransvarig då Stockholm International Horse Show startade 1994. Och uppdraget varade i flera år. Arrangemanget har varit Globens viktigaste i långt mer än ett decennium och är nu så stort så att det flyttar till Friends Arena 2014. Showens varumärke, den bevingade hästen Pegasus, inledde alltid arrangemanget och reds av Kristina Dalborg de första åren. Pegasus var en godkänd vit connemarahingst vid namn Dale Haze och ägdes av familjen Dalborg.

 

SIHS LOG 1GLOBEN S