DELEKTA I Augusti 2014 är det dags för en turné igen.

Den här gången handlar det om Krakow’s Kgl Akademiska Orkester. Det är inte vilken orkester som helst. Större delen av orkestern består av medlemmar i den legendariske violinisten Nigel Kennedys privata Orchestra of Life, och tillhör den väl ansedda musikhögskolan i Krakow, där orkestermedlemmarna till vardags undervisar i t.ex. solospel eller arbetar på sin doktorsexamen. Orkestern leds av Rafal Delekta, en av Europas mest ansedda dirigenter Så räkna med en konsert utöver det vanliga med enbart professionella solister i orkestern tillsammans med två internationellt verksamma svenska (skånska) musiker: Magnus Nilsson (fagott) och Peter Wilgotsson (saxofon) Dessutom en av Polens mest ansedda cellister, Jan Kalinowski.
Konferencier: Gunnar Dalborg.

Artister

MAGNUS NMagnus Nilsson
Magnus Nilsson är solofagottist i Helsingborgs Symfoniorkester sedan 1987. Född och uppvuxen i Göteborg där han också studerade fagott vid Musikhögskolan. Bara 19 år gammal blev han 1984 anställd i Norrköpings Symfoniorkester och året därpå vann han andra pris i den internationella ”Fernand Gillet Bassoon Competition” i Boulder, Colorado. Vidare studier förde honom till Marco Costantini i Rom och Bernard Garfield i Philadelphia.Han är grundare av Trio Altaïr (klarinett, fagott och piano), Pollux Blåsarkvintett och Trio Anassa (oboe, fagott och piano). 2006 uruppförde Magnus fagottkonserten “Auroral Dances” av den svenske tonsättaren Albert Schnelzer tillsammans med Fort Wayne Philharmonic Orchestra, USA, följd av flera framföranden med Helsingborgs Symfoniorkester.Masterclasses och solokonserter 2007 och 2009 i Seoul dit han återigen har varit 2013. 2010 Masterclass vid International Orchestral Woodwind Encounter Tatui, Brazil. 2009 inbjuden till ett operaprojekt med ”Academia Neue Musik Bolzano”, Italien. Konserter med ”The Universal Bassoon Ensemble” vid International Bassoon Festival in Beijing 2009 och 2012. ”Special guest” vid Monteverdi Oboe Festival i norditalienska Bolzano i 2013, uruppföra Arnaldo de Felices Musica Concertante för fagott, oboe och orkester i Redlands Kalifornien vid dubbelrörskongressen (IDRS). Magnus håller även materclasses.

Jan Kalinowski
Jan Kalinowski föddes 1982 i Krakow och han tog sin examen med högsta betyg vid Musikhögskolan i samma stad 2005. 2004 vann han “Diplôme Supérieur d'Exécution” i Ecole Normale de Musique i Paris och 2008 utexaminerades han från "Solistenklasse" i statliga musikhögskolan i Stuttgart. Jan har deltagit i masterclasses med bland annat Claus Reichardt, Julius Berger, Ulf Tischbirek, David Geringas, Ivan Monighetti och Arto Noras. Han har deltagit i åtskilliga musikfester och fått mycket bra kritik och i april 2006 var han på turné i mellanöstern. Han har fått stipendier från: "Sapere AUSO", "Friends of Cracow Society" i Chicago, Kulturministeriet i Polen och staden Krakow. Under 2005 blev han assistent i cello- och kontrabasavdelningen på Musikakademien i Krakow. Under 2006 gjorde han mästarkurser i University of the Arts Bremen och under 2007 på Musikhögskolan i Karlsruhe. Hans inspelningar inkluderar cd-skivor, program för den polska televisionen, ORF (österrikisk tv) och polsk radio.

PETER W1Peter Wilgotsson
Peter Wilgotsson (f 1965), saxofon. Studier vid Musikhögskolan i Malmö, Stockholm, och Northwestern University i USA. Peter har framträtt som solist med ett flertal symfoniorkestrar och vid internationella festivaler (Schleswig-Holstein Musik Festival, Båstad Chamber Music Festival, Nordischer Klang, Music Around Festival och Nordic Music Days). Peter har också spelat in för radio och TV i Sverige och utomlands. Peter var också inbjuden att spela för H.M. Konung Carl XVI Gustaf som firade 40 år som regent 2013.Som saxofonist återfinns Peter Wilgotsson gärna i flera genrer i såväl jazz-, pop- som i konstmusikaliska sammanhang och trakterar allt ifrån sopranino till bassaxofon. Peters har ett armt hjärta för den samtida musiken och har uruppfört ett stort antal verk för saxofon och han arbetar flitigt med våra tonsättare av nutida konstmusik. Peter Wilgotsson är även en passionerad kammarmusiker med en utomordentligt stor och mångsidig repertoar och har dessutom en lång erfarenhet av undervisning samt produktion av konserter, evenemang och festivaler.

DAGMAR RDagmar Glemme
Dagmar GlemmeDagmar Glemmes konst är känd på en mängd platser runt om i världen. Hon har haft över 300 utställningar i museer och gallerier med målningar i skilda tekniker, litografier och skulpturer i keramik, glas, brons och sten. Bland raden av offentliga verk kan bl a nämnas en målning hos FN i New York och fyra stora väggmålningar i Återuppståndelsens Kyrka i Fort de France, Martinique. Under senare år jobbar Dagmar Glemme ofta i glas, bl a i glasbruken hos Berengo Fine Arts i Murano, Venedig, Schott/Jena i Brasilien och Bergdala Studioglas i småländska Glasriket. Bland de största projekten för offentlig utsmyckning som Dagmar Glemme genomfört är ”Weg der Steine” (Stenarnas väg) i den tyska staden Uelzen, där 21 stycken 2-3 meter höga stenskulpturer permanent utsmycker stadens gågator. Hon är även ansvarig för en två våningar hög adventskalender som pryder rådhuset i staden. Dagmar har även producerat en konst- och musikfilm, ”The Six Elements” 2008. Nästa film blir ett konstnärligt porträtt av landskapet Halland, tolkat genom uttryck från lokala musiker, konstnärer och författare. Dagmar Glemme är medlem i KRO. http://www.dagmarglemme.se

Program

Programmet kommer att bestå av tydliga och pregnanta rytmer från olika epoker och världsdelar – från Sydamerika till Skåne:

  • Edvard Grieg (1843-1907): Holbergsviten
  • Reine Jönsson (1960- ): Melancolia, a Kind of Tango för saxofon och stråkorkester (uruppförande)
  • Astor Piazzolla (1921- 1992): Muerte del Angel (En ängels död) för fagott och stråkorkester.
  • PAUS
  • Edward Elgar (1857-1934): Romans för fagott och stråkorkester
  • Astor Piazzolla (1921- 1992): Tango Café. För cello och stråkorkester.
  • Niccolò Paganini (1782-1840) : Mosesvariationerna, cello och stråkorkester
  • Wojciech Kilar (1932-2013) (bl.a. Polanski’s favoritkompositör): Orawa för stråkorkester (1988)

Spelplan

7 augusti Lund, Allhelgonakyrkan (torsdagsserien) 1900 www.evenemang.se/the-royal-krakow-academic-orchestra.html

9 augusti Kristianstad, Nosaby kyrka 1800 www.evenemang.se/nosaby-kyrka/the-royal-krakow-academic-orchestra.html

10 augusti Bosjö Kloster (Musik på Bosjö kloster) 1600 www.musik-bosjokloster.se