GDM Events

Ända sedan GDM startade 1981 har events utgjort en viktig del av verksamheten. Det började med ridsporten och olika företagsjippon. Sedan har det varit en mycket kul resa med bl.a. en av Sveriges största festivaler och under senare tid större konsertarrangemang. Här intill kan du klicka på några av upplevelserna. För det är det det handlar om - upplevelse!

LOGGA ARMellan 1994 och 2000 var GDM hälftenägare i Arosfestivalen som på den tiden var Sveriges 4:e största stadsfestival. Gunnar Dalborg fungerade som festivalgeneral och det samlade intrycket var en festival för alla åldrar och alla kulturer. Inga inträden, stabil ekonomi och mycket få ordningsingripanden. Från flera scener fanns allt från källarband (där några av våra idag kända artister fanns) till full symfoniorkester med bl.a Tchaikowskys 1812 tillsammans med stadshusets klockspel och segelsällskapets kanoner. Här gjorde även Wallmans salonger premiär och succé utanför tryggheten i Stockholm och ingenjörerna på ABB tävlade i båtrace på Svartån med osannolika farkoster. I Konstmuseet var det pianostafett där festivalgeneralen varje år fick spela fyrhändigt med älskade svenska pianister, såväl klassiskt som jazz. Ja, säg vilken svensk artist som inte besökte festivalen under dessa år.

AROSFESTWALLMAN

CAROLUS

CAROLU-2I september 2009 lyckades den förre svenske armégeneralen Åke Sagrén tillsammans med den ideella föreningen Carolus Rex Revivat göra om Karl XII:s långritt 1714 efter kalabaliken i Bender. Ett åttital människor och 27 hästar genomförde ritten under 14 dagar mellan Pitesti i Rumänien och Stralsund i norra Tyskland och tangerade Karl XII:s bravad. Efter stoppet i Stralsund återvände sällskapet till Sverige med postjakten Hjorten, en kopia av 1600-talsskeppet. GDM:s uppdrag var att hitta sponsorer.

STR MSHO

STR MS-2Strömsholm, en av landets vackraste platser, har haft och har en utomordentlig betydelse för utvecklingen av den svenska ridsporten. Bland hästmänniskor ute i Europa har Strömsholm en speciell klang. En starkt bidragande orsak är givetvis också den natur och historia som präglar platsen. Varje år sen tidigt 1900-tal har det avridits Pingsttävlingar i Strömsholm  Under mer än 10 år från mitten av 80-talet ansvarade GDM för all sponsring och utställningsverksamhet under Pingsttävlingarna i Strömsholm. Gunnar Dalborg fungerade även som biträdande tävlingsledare under den tiden. Numera är tävlingarna permanentade till dagarna runt den 6 juni och kallas Nationaldagstävlingarna med både dressyr, hoppning och fälttävlan.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   drottningholm.jpg

Året var 1992 och augusti. Sverige hade fått de Europeiska Mästerskapen för ponny och tävlingarna skulle gå av stapeln i Drottningholms Slottspark med kungafamiljen samlad och med deltagare från 12 länder. Betänk då att Drottningholm året innan, 1991, hade blivit utsett till Sveriges första världsarv, och att man i denna känsliga miljö nu skulle bygga en fälttävlansbana.
GDM fick uppdraget att sköta alla sponsrings- och utställningsaktiviteter under arrangemanget. En av dagarna ägnades åt fälttävlans terrängprov med tjugotalet hinder utplacerade i slottsparken. Björn Kastenman, son till OS-legendaren Petrus, hade ritat banan och hans idé var att en av svårigheterna skulle vara ett Astrid Lindgren-hinder utformat som barnböcker med bl.a. Pippi Långstrump. Jag fick uppdraget att prata med Astrid. Ett samtal som inte bara kom att handla om hästar och rättigheter. Som ett kuriosum kan nämnas att Andrea Brodin, kronprinsessans bästa väninna, ingick i det svenska fälttävlanslaget och faktiskt snuddade på mållinjen till ett lagguld. Det blev silver.

Spansk afton

En spansk afton bör innehålla Albeniz, De Falla och en gitarrist av internationell klass. Det blir inte sämre om kvällen kompletteras med en världspianist och kanske ännu roligare om det sker fyrhändigt med Spanska danser av Godowsky och Moszkowski.

En magisk och avspänd kväll med gitarristen Anna Pietrzak, pianisten Carl Petersson och Gunnar Dalborg konferencier och fyrhändigt piano.

 

Carl Petersson

är en gudabenådad pianist. Han har turnerat både i USA, Canada, Kina och Israel.  Efter en doktorsexamen i Krakow och efter att ha undervisat  vid Musikhögskolan Wroclaw är han just nu knuten till en musikhögskola i Kina som lärare i piano. Har också helt nyligen gjort en turné i USA, Canada med anledning av att Naxos som första skivbolag gett ut Griegs båda pianokonserter med Carl Petersson, Pragsymfonikerna och Canadadirigenten Kerry Stratton. Som gästlärare har han varit inbjuden till bl. a Göteborgs Pianofestival, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, University of Nevada och Krakóws Universitet. Carl spelar solopiano, ackompanjerar sin hustru Anna Pietrzak och spelar ibland fyrhändigt med Gunnar Dalborg. http://carlpetersson.com

 

Anna Pietrzak

Anna Pietrzak är en mångsidig gitarrist och pedagog. Hon mottog sin doktorstitel vid Musikhögskolan i Wroclaw. Anna Pietrzak har mottagit mångs utmärkelser i flertalet solo och kammarmusik-tävljngar, bland annat i Österrike, Grekland, Rumänien och Polen. Hon har släppt tre album, som alla fått positiva recensioner musikpressen. Brittiska musiktidningen "Classical Guitar" skrev bland annat att Anna Pietrzak är en viktig musiker som kan hantera känslor och fängsla publiken. För närvarande undervisar Anna Pietrzak studenter i gitarr och kammarmusik samt pedagogik vid Musikhögskolan i Wroclaw.

 

Gunnar Dalborg

är Vittskövlebo sen 2007. Han har haft en karriär inom annonsbyrå- och eventbranschen i Västerås och dessutom varit VD för världsarvet Falu Koppargruva.  På senare år har han tagit upp sitt pianoförflutna och drev som VD Musik vid Mälaren tillsammans med Patrik Jablonski under sex år. I Skåne har han fortsatt arrangörsskapet och anlitas inte sällan som ackompanjatör.  Spelar fyrhändigt med Carl Petersson.

PEGASUS

 GLOBEN GDM var med redan från början som sponsor- och utställaransvarig då Stockholm International Horse Show startade 1994. Och uppdraget varade i flera år. Arrangemanget har varit Globens viktigaste i långt mer än ett decennium och är nu så stort så att det flyttar till Friends Arena 2014. Showens varumärke, den bevingade hästen Pegasus, inledde alltid arrangemanget och reds av Kristina Dalborg de första åren. Pegasus var en godkänd vit connemarahingst vid namn Dale Haze och ägdes av familjen Dalborg.

 

SIHS LOG 1GLOBEN S