GDM Marketing

GDM startade 1981 i Västerås och utvecklades snabbt till en fullservicebyrå inom reklam och marknadsföring med kunder huvudsakligen inom producentvaruektorn. Här kommer snart flera exempel på den resan.

LOGO ABBGDM:s längsta resa är samarbetet med ABB. Det började redan under ASEA-tiden från 1981, då GDM startade, och fortsatte efter fusionen med Brown Boveri 1988 till slutet av 90-talet. Flera stora kampanjer producerades av GDM under den här tiden. Det var två konvertibelintroduktioner ”Köp en bit av ABB”. Kvalitetskampanjen ”ABB World Wide Quality – the Nobel Art of Quality”, en personalrekryteringskampanj som involverade samtliga sexton bolag liksom innovationskampanjen ”Ta patent på ABB” som kom till för att stimulera alla ingenjörerna inom koncernen att ta fram sina idéer ur skrivbordslådan. Allt det här inbegrep naturligtvis produktion av säljmaterial, bildspel, videoproduktion, utställningar, broschyrer, annonsering och seminarier. En oerhört stimulerande och rolig resa.

NEW CLEAABB Atom (tidigare ASEA Atom) var GDM:s viktigaste konto redan från starten 1981 och fram till 1994. Under den här tiden konstruerade Atom, med kanske världens främsta kärnkraftstekniker, värmekraftreaktorn SECURE och kärnkraftsreaktorn PIUS, där säkerheten helt byggde på naturlagarna. En härdsmälta var i praktiken inte möjlig. Detta skedde samtidigt som vi i Sverige hade världens bästa och mest tillgängliga kärnkraft.
Men politikerna ville annorlunda. PIUS och SECURE fick aldrig bli verklighet, världens bästa kärnkraft skulle läggas ned med början i Barsebäck och landet förlorade ovärderlig kompetens som nu sätter sina spår i det svenska underhållet.

ACC

Lagom till Västerås 1 000-årsjubileum 1990 stod Aros Congress Center klart. En konferensanläggning på över 9000 kvm. Rätt över gatan byggdes även Västerås högsta byggnad Skrapan där Grand Hotell inledningsvis svarade för hotellrörelsen. Senare byggdes även en utställningshall Aros Expo Center som ett extra parkeringsdäck ovanpå parkeringshuset Punkt. Där finns idag annan verksamhet och hotellet i Skrapan drivs idag av First Hotel Plaza i samarbete med Aros Congress Center. Idag är ACC ännu större, 24 000 kvm, då byggnaden ligger i direkt anslutning till Västerås Konserthus som invigdes 2002.
GDM var ACC:s byrå de första åren 1990-1993 och utformade bl.a. den grafiska profilen samt svarade för reklam, videoproduktion och marknadsföring.

 

FR VI TOUnder hela tio år mellan 1985-1995 jobbade GDM med internationella DR-kampanjer åt ASSI-Domän och Frövi. Det var ett uppdrag med många utmaningar. Det kunde ibland handla om två till tre riktade kampanjer under ett år till kunder i hela Europa på upp till sex språk. Inför varje utskick/personligt besök genomfördes ett kick-off-seminarium med säljbolagen någonstans i Europa. Tack vare ett konsekvent budskap och en professionell uppföljning av motiverade säljare, landade försäljningssiffrorna på helt nya nivåer.

 

 

FR VI INGUNNAR-3

Jag jobbade i åtskilliga år med verktygsföretaget Bahco från slutet av 70-talet och en bra bit in på 80-talet. Det var ytterst nära att byrån med Bahco ett år knep titeln årets bästa marknadsföringskampanj och det roligaste projektet var definitivt filmen "Händer", där jag skrivit manus och som sedan spelades in i inte mindre än 7 europeiska länder, en resa jag sent glömmer. Inte minst när vi skulle filma på St Petersplatsen o Sixtinska kapellet i slutet av maj 1981 bara en vecka efter attentatet på påven Johannes Paulus II. 

Ja vem kunde ana utvecklingen när jag i början av 80-talet satt med Salvatore Grimaldi i bastun i Köping. Salvatore hade som underleverantör under 70-talet börjat precisionssvarva komponenter hemma i källaren. Detta var grunden till en resa med Grimaldis Mekaniska verkstad som saknar motstycke. Jag fick förtroendet att skriva hans affärspolicy och var med i bilden under några företagsförvärv, bl.a. A G Johanssons Mekaniska. När jag åtskilliga år senare (2008) engagerade orkestern från Donizettioperan I Bergamo, och flög dom till Sverige och Musik vid Mälaren, kunde jag konstatera att Salvatore och hans son Toni tagit staden Bergamo med storm, som ägare till världsmärket Bianchi. Cyklar och opera är en fin kombination.

Resan med Hasse Mellinger började redan på en grusplan ovanför Oxbacken i Västerås 1972 - mitt första riktiga bilköp, en röd Fiat. Hasse satt i en arbetarbarack, men var knappt 10 år senare Mälardalens största bilhandlare på begagnat. Och är det än idag.
Ett fantastiskt roligt samarbete med mycket humor och skratt. Han vågade vara annorlunda och köpte mina galna idéer. Vi annonserade bl.a. med ett tärningsspel med hundra rutor som ådrog sig en KO-anmälan av en konkurrent intill. På ruta 99 stod nämligen: "Om du köper en bil som börjar på på P hos en handlare som börjar på V, flytta tillbaka till ruta ett." Här kunde inte ens KO hålla sig för skratt. Idag har sönerna tagit över, men jag kör fortfarande en bil från Hasse Mellinger. Fast inte från 1972.Mellinger_D_lätt.jpgMellinger_IMG_3889_lätt.jpg