GUNNAR-2Jag föddes i en prästgård i Säter, Dalarna på Marie Bebådelsedag 1945. 2009 gifte jag mig med Lotta. Jag har två döttrar sen tidigare med två barnbarn och tre bonusdöttrar och fem bonusbarnbarn.

Skolor och utbildning
Jag tog studenten vid Fjellstedtska skolan i Uppsala 1965 på helklassisk linje. Sen blev det en fil.kand. vid Uppsala universitet 1971, som kan beskrivas som en Master of Economics blandad med humaniora. Då hade jag också hunnit med militärtjänsten som personalvårdsofficer. Det blev lite utbildning senare också. Ansvarig reklamutgivare och ledarskapsutbildning och kriskommunikation inom FBU/Psykförsvaret. I en ambition att eventuellt doktorera i företagsetik blev det även en trebetygsuppsats om elbolagens affärsetik – Elräkning eller felräkning.

Anställningar
Min första fasta anställning blev traditionsrika Svenska Telegrambyrån som mediachef innan det sedan blev Ogilvy & Mather 1972. Innan dess hade jag praktiserat både på försäljningsavdelningen på Avesta jernverk och Sveriges Marknadsförbund och även gjort konsultuppdrag för SDF (nuvarande Swedma) som på den tiden blev grunden för en total omställning av de svenska DR-registren. Efter ett antal år som projektledare, copy på några annonsbyråer startade jag eget 1981, GDM Marketing AB, det bolag som än idag är aktivt, men lite mer begränsat. År 2000 återvände jag till Dalarna och Falun ett par år som VD för Stiftelsen Kopparberget, där uppdraget främst var att utveckla besöksgruvan Falu Koppargruva till ett världsarv tillsammans med alla utbruk.

Vid sidan om
70- och 80-talet var mycket innehållsrika. Vid sidan om byråarbetet undervisade jag på (MEU) Marknadsekonomutbildningen i marknads- och konkurrensanalys och fungerade som seminarieledare under flera år åt Svenska Åkeriförbundet i marknadsföring. Jag anlitades även av SAS som projektledare för SAS Grand Prix, hästhoppning, och drev även ett dotterbolag International Press Marketing Group under några år med säte på Skeppsbron mellan Reisen och Kinnevik. Mellan 1994-2000 satt jag även som VD och delägare för Arosfestivalen (350 000 besök). Under Falutiden träffade jag pianisten Patrik Jablonski och när vi flera år senare sammanstrålade i Västerås blev det Dalborg & Jablonski Production som 2006-2010 ägde och producerade Musik vid Mälaren, en internationell festival värd namnet. Vi producerade även Växjö Classic under några år.

Eget företag samt några evenemang och projekt
GDM fungerade huvudsakligen som en producentvarubyrå under 70-80-talet med 6-12 anställda. ABB med samtliga dotterbolag var byråns ryggrad. Men där fanns också Sälenfjällen, ASSI-Domän, Avesta, Bahco, Gadelius och Grimaldis. Och inte minst det grundläggande arbetet med Aros Congress Center i Västerås. Det var en tid med mycket projektledning, textskrivande och kreativt arbete. Oftast riktat mot den internationella marknaden med ett kampanjarbete som omfattande film, video, bildspel, utställningar, annonsering, DR, PR, Corporate image och massor av broschyrer och teknisk information. Det blev även ett stort filmprojekt, en kostymfilm, med Håkan Ersgård och min dotter Maria, som tyvärr inte kom i hamn pga hans bortgång. I slutet av 80-talet hade GDM tack och lov fler ben att stå på, nämligen Sponsring och Events. Det började med Pingsttävlingarna i Strömsholm 1987, vilket pågick till 1996, då även svenskt Grand National var en liknande uppdragsgivare. 1992 var speciellt med Ponny-EM i Drottningsholmsparken med kungahuset som trogen gäst. Och inte minst 1994-96 som sponsor- och utställaransvarig vid uppstarten av Stockholm International Horseshow i Globen.

Förenings- och förtroendeuppdrag
Föreningslivet började tidigt men tog mera fart under studentåren i Uppsala. Jag satt som ordförande i Marknadsföreningen i Västmanland mellan 1977-1980 och var ungefär samtidigt även distriktsordförande i Round Table under ett par år. I IAA (International Advertising Organisation) satt jag i styrelsen i närmare 10 år liksom i Stiftelsen Fryx som skapade Sveriges största friskola med huvudsakligen musik och dans. Jag var också med om att bilda Västerås företagarcenter inom Jobs & Society och som festivalgeneral initierade jag Svensk Festivalförening. Friskis & Svettis har också legat mig varmt om hjärtat, inte bara som styrelseledamot under 10-talet år utan även som aktiv motionär, något som fortfarande sitter i. Så naturligtvis Rotary, där jag varit president i två omgångar, dels i Västerås och i Åhus som charterpresident.

Fritiden då.
Självklart drömstället i Vittskövle och golf på DWGK. Friskis & Svettis och löpning tillsammans med Lotta, skidor när det finns snö (3 Vasalopp) och långfärdsskridskor (när det finns is). Så naturligtvis piano, mest klassiskt (som just nu blir mer och mer med mycket fyrhändigt). I SHT får jag dessutom utlopp för visor, konstiga texter och pianokomik.